Ahmiminen - kehon hätähuuto ja tunteiden käsittelykeino

Tässä blogipostauksessa ajattelin puhua ahmimisesta, josta usein vähemmän puhutaan ja sitä ehkä hävetäänkin. Se tapahtuu usein yksin ollessa, piilossa ja salassa muilta: Näin se on minunkin kohdallani. Tällä hetkellä ahmin noin joka toinen viikko. Häpeän ahmimisessani eniten syömiäni ruokamääriä ja -sisältöjä. Usein ahmiminen kohdistuu herkkuihin tai muihin runsasenergisiin ruokiin ja määrät ovat todella suuria. Omalla kohdallani ahmin paljon myös esimerkiksi leipää. Ahmittuani pelkään kamalasti lihoamista ja painon nousua, minkä takia minun on pakko oksentaa. Näin uskon pääseväni eroon ahmimastani ruoasta. Mutta silti ahmiminen  tuntuu pahalta. Jo fyysinen olotila ahmimisen jälkeen on kamala, mutta kamalempaa on ahmimisen aiheuttamat psyykkiset tunnetilat. Ahmiminen aiheuttaa itseinhoa, häpeää, syyllisyyttä, epäonnistumisen tunnetta. Melkeinpä kaikkia negatiivisia tunteita ja suunnatonta kuvotusta ja vihaa itseään kohtaan. Koskaan en tunne niin suurta vastenmielisyyttä itseäni kohtaan kuin ahmimisen jälkeen. Sitä on jopa vaikeaa pukea sanoiksi. 

Miksi sitten pitää ahmia, jos se aiheuttaa niin pahan olon? Tähän aiheeseen onkin hyvä hetkeksi pysähtyä. Ahmiminen ei nimittäin suinkaan ole oma valinta, vaan se on kehon fysiologinen reaktio: Keho huutaa energiaa. Se on seurausta liian vähäisestä energian saamisesta ja syömisen rajoittamisesta. Tämä aiheuttaakin usein kierteen, jossa syömistä ensin rajoitetaan, sitten ahmitaan, ja tämän seurauksena taas syömistä vähennetään: Ahmimisen noidankehä on valmis! Usein ahmimisen taustalla on aliravitsemustila, jota keho yrittää korjata ohjaamalla ihmistä ahmintaan. Keho pelkää, että ravinto taas loppuu, tai sitä saa liian vähän, joten on pakko ahmia. Itselläni taustalla on myös anoreksian ja rajun painonlaskun aiheuttama aliravitsemustila, josta varmaan osittain edelleenkin kärsin, tai ainakaan se ei ole täysin korjautunut, minkä takia minulla esiintyy ahmintaa. Myös alipainoisilla ihmisillä ahmintaa esiintyy enemmän kuin normaalipainoisilla.

Toinen ahmintaa aiheuttava tekijä, jonka olen itselläni havainnut, on tunteiden käsittelyn vaikeudet. En oikein osaa käsitellä suuria negatiivisia tunteita, minkä takia ne kasautuvat suureksi tunnemöykyksi. Se on kuin vyöryvä pallo, jota yritän koko ajan työntää pois mielestä. Näin tunnemöykky vain kasvaa kasvamistaan, ja kun en enää tiedä, mitä tälle tunnemöykylle tekisin, yritän kadottaa sen ahmimalla itseni tainnuksiin. Silloin olen huomannut, että ruoka tuo tietynlaista turvaa ja lohtua. Mutta ei se kuitenkaan mitään ratkaise. Ahmiminen tuo tilanteeseen vain hetkellisen helpotuksen tunteen, kun voi keskittyä mielipahan sijaan makuihin ja syömiseen. Mutta kuten aiemmin kerroin, ahmiminen aiheuttaa jälkeenpäin todella pahan olon, eteenkin henkisesti. Näin se ei ainakaan yhtään helpota tätä suuren tunnemöykyn käsittelyä. Ahmiminen siirtää sen vain hetkeksi kauemmas, mutta tuo sen pian kaksinkertaisena takaisin. 

Usein koen, että minulla ei ole ahmimisongelmaani mitään ratkaisua, minkä takia se varmaan toistuukin. Pitkällä aikavälillä ratkaisu ahmimiseeni olisi varmaankin syömisten lisääminen, jolloin keho saisi enemmän energiaa, eikä tarvitsisi ahmia.  Mutta syömisten lisääminen on minulle kuitenkin todella vaikeaa. Edelleenkin arkisyömiseni on melko niukkaa, enkä oikein uskalla vastata mielitekoihin, mikä aiheuttaa ahmintaa. Kiellän myös itseltäni herkut, minkä takia sorrunkin sitten syömään niitä suuria määriä kerrallaan. Sallivuuden lisääminen syömisessäni olisi siis tärkeää. Myöskin psyykkisten asioiden käsittely terapiassa voi pitkällä aikavälillä auttaa. Mutta miten voisikaan estää ahmimisen juuri sillä hetkellä, kun tekee mieli ahmia? Tähän liittyen listasin paperille ylös keinoja, jotka voisivat pahimmalla hetkellä auttaa tilanteeseen. Tämän paperin kiinnitin jääkaapin oveen, jotta se olisi helposti nähtävillä siellä, missä ahmiminen usein ottaa vallan.😄 Voin lisätä nämä keksimäni ahmimisen estämiskeinot tähän loppuun:

Ahmimisen estämiskeinoja

  1. Laske kymmeneen 
  2. Juo maha täyteen vettä 
  3. Mene pois keittiöstä 
  4. Sano ääneen: "Nyt tekee mieli ahmia, mutta en ahmi."
  5. Ruokailun jälkeen heti jokin muu tekeminen 
  6. Ruoat pois näkyviltä 
  7. Syö päivän aikana riittävästi

Jos ei näillä keinoilla ahmiminen vähenny, niin jo on kumma!

Kiitos, kun luit <3





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokemukseni osastohoidosta (osastopostaus #1)

Pelko- ja turvaruoat sekä -juomat

Kuka minä olen? - Minun tarinani