Syömishäiriön taustatekijät

 Tässä kirjoituksessa käsittelen syömishäiriöni taustatekijöitä, koska sitä toivottiin eniten seuraavaksi postaukseksi. 😇

Suurimpana taustatekijänä syömishäiriöni taustalla on varmastikin se, että haluaisin olla samanlainen kuin isäni oli. Haluaisin muistuttaa kehonkuvaltani enemmän isää kuin äitiä. Isä oli laiha ja liikkui paljon, sekä söi terveellisesti. Tällainen minäkin haluaisin olla. Haluaisin noudattaa samanlaisia elämäntapoja kuin isäni. Myös isä on ollut aina alipainoinen muun muassa aktiivisen liikkumisen takia. Halu olla samanlainen kuin isä, on varmasti jonkinlaista ikävää ja isän kaipuuta. Isäni on kuollut siis vuonna 2012. Muistan isän henkilönä, jota ihailin kaikin puolin ja häneen pystyi myös aina turvautumaan. Haluaisin muistuttaa isääni mahdollisimman paljon, koska hän oli niin hyvä ihminen. Olen kuitenkin pohtinut, että täytyykö minusta kuitenkaan tulla samanlainen kuin isäni oli, ikään kuin kopio hänestä? Vai pitäisikö kaikkien ihmisten olla täysin omia persooniaan ja omia yksilöitään? Näitä kysymyksiä on hyvä pohtia. 

Toinen syömishäiriöni puhkeamiseen vaikuttava taustatekijä on ollut varmasti se, että en välitä omasta kehostani. Syvemmin en siis välitä itsestäni. En ole halunnut tai osannut kohdella kehoani hyvin, koska sitä on kohdeltu niin huonosti kokemuksissani. On vaikeaa antaa keholleen hyvää, jos se ei ole koskaan sitä saanut. Näin tulee väistämättä itse jatkaneeksi oman kehonsa huonoa kohtelua, koska siihen on tottunut. Tärkeää olisi kuitenkin itse muuttaa tämä suunta parempaan päin, eikä vain jatkaa tätä huonoa kohtelua. Se, että en ole oppinut välittämään omasta kehostani, juontaa varmasti juurensa kokemuksestani, etten pystyisi vaikuttamaan siihen, mitä keholleni tapahtuu. Ihan kuin kehoni toimisi oman vaikutusvaltani ulkopuolella: Niin kuin keholleni vain tapahtuisi asioita ilman, että pystyisin itse vaikuttamaan siihen. Siltä minusta on ainakin tuntunut.  Syömishäiriön puhkeaminen on ollut toden teolla todistusaineistoa minulle siitä, että pystyn vaikuttamaan omaan kehooni: Onnistuinhan laihduttamaan ja pystyin kerrankin hallitsemaan omaa kehoani. Pystyin vaikuttamaan kehoni ulkomuotoon. 

Kehosuhteeni on ollut aina melko huono ja kehonkuvani vääristynyt. Jostain syystä olen nähnyt itseni ja mahani isona jo pienestä pitäen, vaikka muut ovat nähneet minut pienen kokoisena. Jo ala-asteikäisenä muistan istuneeni vessassa valmiina leikkaamaan vatsamakkarani saksilla pois, niin paljon niitä inhosin. En ole ikinä tykännyt mahastani, kun siihen on tullut makkaroita ja se on näyttänyt mielestäni suurelta pallolta. Kehoni on sen muotoinen, että maha työntyy helposti eteenpäin selän notkon takia, samanlain kuin äidilläni. Tähän on ollut vaikea suhtautua. Myös huono ryhtini on vaikuttanut siihen, että maha ikään kuin painuu helposti "kasaan" muodostaen vatsamakkaroita.  

Tämä kuva esittää hyvin sitä, millaisena mahani usein näen, ja kuinka peilikuva kuitenkin valehtelee








Äidin puolen suvussa meillä on myös jonkin verran syömishäiriökäyttäytymistä, joka on varmasti altistanut minut syömishäiriölle. Vääristynyt kehonkuva, pieniruokaisuus ja tietyt ajattelutavat ruoasta periytyvät edesmenneeltä mummoltani. Hän on aina syönyt hyvin vähän ja on nähnyt itsensä isona.  Äidin puolen suvussa on paljon erityisruokavalioita ja syömisen rajoitteita. Myös äidilläni on ollut paljon kaikenlaisia laihdutuskuureja ja terveysintoiluja ruoan suhteen, jotka ovat toimineet "malleina" minulle. Eli tietynlainen syömishäiriöisyys kulkee verissä!😅

Myöskin täydellisyyden tavoittelu ja taipumukseni perfektionismiin vaikuttavat vahvasti syömishäiriön taustalla. On halunnut onnistua jossakin, kuten laihduttamisessa ja terveellisyydessä, täydellisesti. Haluaa olla joltakin osa-alueelta täydellinen. Laihduttamisen kautta olen hakenut onnistumisen kokemuksia, koska on tuntunut siltä, että en ole saanut onnistumisen kokemuksia mistään muualta. Koin onnistumista siitä kun painolukema tippui alaspäin ja pystyin itse vaikuttamaan siihen. Arkeni  tuntui tuolloin niin kaaottiselta, että oli pakko alkaa hallitsemaan painoa ja syömistä, kun tuntui, etten pysty hallitsemaan elämässäni mitään muuta.











Tämä oli mielenkiintoinen postaus tehdä! 😊 Pistää miettimään, että mikä on vaikuttanut mihinkin. Toivottavasti tykkäsitte! 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokemukseni osastohoidosta (osastopostaus #1)

Pelko- ja turvaruoat sekä -juomat

Kuka minä olen? - Minun tarinani